Teoria Relativității a lui Einstein, vândută cu prețul unei vile în Beverly Hills: așa înțelegi cât valorează știința

de: Alexandru Puiu
25 11. 2021

Albert Einstein continuă să fie unul dintre cei mai mari fizicieni ai tuturor timpurilor, iar scrierile sale, chiar și la 66 de ani după decesul său, continuă să fie se comercializeze cu o avere. Chiar dacă nu sunt tablouri de Picasso, ci doar cifre pe o hârtie, valorile asociate de unii scrierilor sale sunt șocante.

În urmă cu câteva luni, detaliam particularitățile unei licitații organizate de faimoasa casă Christies din Paris pentru schițele din spatele Teoriei Relativității a lui Albert Einstein. La momentul respectiv, se vehiculau sume între 2 și 3 milioane de dolari pentru documentele redactate de fizician. Realitatea din piață a fost însă cu totul alta și a depășit toate recordurile pentru un document științific semnat.

Teoria Relativității a depășit toate recordurile

Albert Einstein este cunoscut pentru multe lucruri, dar nu pentru faptul că ar fi fost foarte conștiincios în a-și păstra hârtiile pe care lucra. Acesta reprezintă și principalul motiv pentru care documentul s-a vândut cu nu mai puțin de 11 milioane de euro, un record.

Documentele vândute acum reprezintă una din doar două lucrări care ilustrează în detaliu fluxul de gânduri din spatele unei dintre cele mai importante teorii din fizică. Dacă subiectul îți este străin, merită să ai în vedere faptul că Teoria Relativității a fost publicată inițial în 1915 și a transformat percepția omenirii asupra spațiului, timpului și gravitației.

Manuscrisul vândut de Christies unui cumpărător care a ales să rămână anonim a fost redactat între 1913 și 1914 de către Einstein și colegul său elvețian Michele Besso. Acesta din urmă a și păstrat documentul. ”Einstein este cineva care a păstrat foarte puține notițe, așa că simplul fapt că manuscrisul a supraviețuit și a ajuns la noi este deja un lucru extraordinar”, a explicat Vincent Belloy, un reprezentant al casei de licitații.

Documentul are 54 de pagini, este scris cu cerneală neagră și, potrivit lui Belloy, cuprinde mai multe erori de calcul, până să ajungă la forma finală a teoriei.